Het dier van de maand april 2024

Ik ben Pip, een dwerggeit bokje. Ik ben op de kinderboerderij geboren. Mijn moeder is Deugniet. Nou mijn  moeder is ook echt een ondeugd, maar ik soms ook hoor! Maar ja, daar kan ik verder ook niks aan doen. Dat zit in mijn genen.Maar ik hou ook van knuffelen met mijn verzorgers. 

Ik woon samen met de bokken Max en Woezel. Pas geleden is de veearts geweest om ons te castreren. 

Nou daar was ik het niet zo mee eens. Maar toen de verzorgster vertelde dat ik daarna voor de rest van mijn leven op de kinderboerderij mocht blijven en ook met de andere geiten mag gaan spelen vond ik dat prima. Toen heb ik toch maar gevraagd wanneer de dokter kwam.Ik dacht; dat heb ik er dan wel voor over als ik de rest van mijn leven op de Sik mag blijven wonen.

 

Het dier van de maand maart 2024

Hallo ik ben Ricky. Sommige vrijwilligers noemen mij Kapitein Haak omdat ik maar 1 oog heb. Ik weet niet wie dat is die Kapitein Haak, maar hij heeft het vast niet zo goed nu als ik.

Ik ben een Europese korthaar kat. Ik ben als zwerfkat geboren en in het dierenasiel terecht gekomen. Ik was gewond aan mijn oog en de dierenarts kon dat helaas niet meer beter maken. Maar ik zie met mijn andere oog super goed!

Een jaar geleden kwamen er twee verzorgers van De Sik naar ons kijken. Samen met mijn zusje Ruby werd er namelijk een plekje voor ons gezocht. Wij vonden die mensen doodeng en kropen weg. Gelukkig begrepen de verzorgers van De Sik dat wij bang waren en mochten wij toch bij hun komen wonen. Ook onze vriendin Roxy mocht mee.

Wij kregen een veilige en rustig plekje om te wennen. En met heel veel geduld en liefde hebben de verzorgers ons vertrouwen gewonnen en nu lopen we vrij rond op de Kinderboerderij.

Wij knuffelen met onze verzorgers en ook al met de andere vrijwilligers, maar vreemde mensen vinden wij nog steeds een beetje eng. Meestal kruipen we dan weg om wat later voorzichtig te voorschijn te komen om van een afstandje naar jullie mensen te kijken. En als er dan mensen zijn vinden wij dat ook gezellig. Kom ons eens opzoeken!

 

Het dier van de maand februari 2024

Hallo Ik ben Mona. Ik ben een Toggenburger geit en woon al een aantal jaren op de kinderboerderij. Daarvoor woonde ik bij een tentoonstellingsfokker. Daar leerde ik aan een riem lopen, wat ik helemaal niet leuk vond.

Toen ik bij de kinderboerderij kwam, dachten mij verzorgers met mij aan de riem wat te gaan wandelen. Nou we zijn de wei niet uitgekomen!

Zo kwamen mijn verzorgers er snel achter dat ik het helemaal niet leuk vond om aan een riem te lopen. Dus, hop weg die riem en was mijn wandel-carrière gelukkig voorbij.

Nu loop ik lekker los rond. En woon ik samen met mijn twee dochter en met de andere geiten in de wei, wat veel leuker is! Samen met de andere geiten genieten ik van de aandacht die wij krijgen..

Komen jullie mij een keer bezoeken? Ik sta in de wei bij de belevingstuin.

 

Het dier van de maand oktober 2023

Tok tok
Nee geen tik tok maar gewoon tok tok.
Ik ben Abel, een grijze zijdehoender.
Ik kwam als kuiken op de kinderboerderij. De Sik was op zoek naar een zijdehoen haan en mijn toenmalige eigenaar dacht wel dat ik dat was. Ik kwam in de ren bij de andere zijdehoenders maar die dames waren wel erg groot en bazig tegen mij. Ik mocht daarom even logeren in de ren bij de cavia’s. Een stuk rustiger maar ja die cavia’s tokken niet terug. Daarom vroeg de beheerster van de Sik aan een vrijwilliger om wat tijd met mij door te brengen en mij tam te houden. Zodra zij bij mij op bezoek kwam sprong ik op schoot en tokten we samen heel wat af. De beheerster stelde voor dat ze wel bij mij in kon trekken maar dat deed ze niet.Ze wist natuurlijk niet wat ze miste. Ik groeide goed maar liet iedereen nog in onzekerheid of ik nu een haan was. De vrijwilligster kukelde wel naar me maar daar trapte ik niet in. Wat later werd de vrijwilligster ingeruild voor twee kuikens, Peppi en Kokki. Dat is natuurlijk super gezellig en ik kan op ze passen.
Begin september ben ik maar begonnen met kukelen. De vrijwilligster helemaal blij dat ik een haan ben. Maar ja, een andere vrijwilliger zei nee joh, die kip kukelt omdat je het hebt aangeleerd. Tja wat ben ik nu? Een haan of een kukelende kip? De meningen zijn verdeeld. De tijd zal het leren.
Inmiddels ben ik met Peppi en Kokki verhuisd naar de andere zijdehoenders. Wij zijn nu groot genoeg om een plaatsje in de groep te bemachtigen.
Kom ons maar eens opzoeken. Ik vind het heel gezellig om samen te tokken.

 

Het dier van de maand september 2023

 

Hallo daar,
Ik ben Gijs een dwerggeit bokje.
Vorig jaar ben ik geboren op de kinderboerderij.
Ik mag hier blijven wonen bij mijn moeder Babs en al mijn andere vriendjes.
Zoals je op de foto kan zien staat mijn moeder achter mij.
Wij zijn onafscheidelijk en we hopen nog heel wat jaren samen op de kinderboerderij te wonen.

 

 

Het dier van de maand augustus 2023

Hallo ik ben Diva.

Toen ik werd geboren had, kon mij moeder mij niet voeden. Dus ik moest groot worden gebracht met de Fles. Dat noemen ze ook wel een fleslam.. Gelukkig was er op de kinderboerderij De Sik plaats en tijd om mij te voeden en op te laten groeien. Dat voeden moest meerdere keren per dag en het in het begin zelfs om de paar uur. Zo kreeg ik een goede band met mijn verzorgster en haar hond. En hebben heel wat afgespeeld met elkaar. Als voorbeeld om op te groeien had ik mijn verzorgster en haar hond. Die hond kwam nog het dichtst bij mij zelf; ook lopend 4 poten, een vacht en een staartje. Dus die ging ik maar na doen. Alleen het blaffen lukt niet (en dat was maar goed ook). Kortom ik gedroeg mij meer als hond dan als schaap

Toen ik ouder werd en bij de andere schapen werd geplaatst was mijn gedrag een probleem. De andere schapen herkende mijn gedrag niet en ik vond hun maar rare dieren Ze zagen wel hetzelfde eruit maar reageerde gek op mij, helemaal niet zoals mijn vriendje de hond. Gelukkig kon mij verzorgster het oplossen door een schaap wat ongeveer net zo oud was als ik erbij te nemen. Die leerde mij het schapen gedrag aan waardoor de andere schapen mij accepteerde. Maar stiekem ben ik ook nog een halve hond hoor en volg mijn verzorgster overval naar toe, trouw als een …… schaap

 

 Het dier van de maand juli 2023

Ik ben kleintje, niet dat ik de kleinste ben maar die naam heb ik gekregen toen ik op de Kinderboerderij kwam. Ik was toen heel erg klein. Maar dat is alweer een aantal jaren geleden.

In het begin was ik heel erg nieuwsgierig en niet zo handig. Echt per ongeluk maakte ik van alles kapot. Dan zag ik een vlieg in de vitrage en sprong er naar toe, net mis natuurlijk, maar ik zat wel met mijn nagels vast in de vitrage. Door mijn gewicht gleed ik langzaam naar beneden en mijn nagels maakte hele mooie slierten van de vitrage. En zo had ik nog wat dingetje niet bedoeld kapot gemaakt. Op de kinderboerderij dachten ze dat slopen mijn hobby was en noemde zij mij “Terror Kat”.

Maar door de jaren heen werd ik wat rustiger en heb het nu reuze naar mijn zin op de kinderboerderij samen met al mijn vriendjes. En nu ik ouder ben en als het heel druk is, dan sluip ik weg naar de overburen om daar in alle rust te relaxen in hun tuin!

 

 

Het dier van de maand mei 2023

Hallo, Ik ben deugniet. Ik ben een kruising tussen een landgeit en een dwerggeit. Ik ben niet geboren op deze kinderboerderij maar op een andere. Dat was tijdens kerst en best wel gezellig met allerlei andere dieren in de buurt en ook veel mensen die kwamen kijken.

Ik heb mijn naam gekregen van de verzorgers omdat ik nogal ondeugend was (of eigenlijk ben!) Ik haalde vroeger graag allerlei spullen uit de zakken van de verzorgers, vooral als het een beetje uitstak.

Zo heb ik een keer een mobiele telefoon bij 1 van de verzorgers weggehaald. En hihi dat merkte ze pas veel later!! Weet je wat toen jammer was? Ik kende niemand om op te bellen!

 

 

Het dier van de maand april 2023

Hallo Ik ben Lotje. Ik ben een Nederlandse hangoor dwergkonijn. Zoals je ziet ben ik wit met een beetje bruinig/ beige achtige kleur. Ik vind dat best mooi en het past goed bij mijn gekleurde ogen. Sommige mensen vinden mijn ogen blauwachtig rood. Ik vind dat mijn ogen meer een paarse kleur hebben.

Ik ben al een aantal jaren op de kinderboerderij en woon bij de konijnenflat. Kom je mij een keer opzoeken?

 

 

 

 

Het dier van de maand maart 2023

Hallo Ik ben Puk, Ik ben een aantal jaren geleden, samen met mijn zus, op de kinderboerderij geboren.Wij zijn onafscheidelijk, dus zie je ons vaak samen. Ik ben ook een makkelijk schaap. Daarom sta ik wel eens bij de dwerggeiten, wat de andere schapen niet mogen, want die maken wel ruzie. Dat is wel héél dom van die schapen want wij hebben geen horens en die horens doen best zeer tegen je hoofd. Ik kan ook geadopteerd worden voor 15 euro per jaar. Je krijgt dan een adoptie certificaat. Het geld wordt ondermeer besteed aan eten en voor mijn gezondheid

 

 

Het dier van de maand februari 2023

Hè hè eindelijk mag ik dier van de maand zijn. Mijn zus Simba moest natuurlijk weer als eerste! Ik ben Bob en net als mijn zus een buitenkans kat. Bijna 2 jaar geleden ben ik op de kinderboerderij komen wonen Ik was heel erg bang en van mensen moest ik al helemaal niets hebben. Langzaam aan vond ik het steeds gezelliger op de kinderboerderij en ben ik een paar mensen gaan vertrouwen. Bij voorbeeld mijn verzorgster, die noemt mij al haar knuffelbeer! Maar voor vreemden loop ik weg en ga op een afstand naar hun kijken. Wie weet dat ik over een tijdje ook vreemde mensen vertrouw maar voorlopig ben ik liever voorzichtig.

Bob kan geadopteerd worden, dat kost 15 euro per jaar. Je krijgt een adoptie certificaat.Bob blijft namelijk op de kinderboerderij wonen. Het geld  wordt besteed aan eten voor de dieren en in voorkomend geval de kosten van de dierenarts.

 

 

Het dier van de maand januari 2023

Hallo Ik ben storm.

En ik ben een Nederlandse hangoordwergkonijn. Ik ben wat de mensen noemen een rammelaar, waarom weet ik niet. Aandacht krijgen vind ik erg prettig en het liefste knuffel ik de hele tijd.

 

 

 

 

 

 

Het dier van de maand december 2022

Hallo Ik ben Saar, de oudste dwerggeit van de kinderboerderij. Raadt maar eens hoe oud ik ben!

Ik kan dan wel de oudste van de groep zijn, maar ik ben nog zo fit als een hoentje. Ik kan al dat jonge grut in de wei nog makkelijk aan. En ik speel zelfs nog wel eens met ze mee.

Maar als ik ze beu ben, dan ga ik ergens boven op liggen. Als ze mij dan toch komen vervelen, dan jaag ik ze gewoon weg! Verder heb ik goed vriend in de wei. Hij heet Sefke en wij slapen altijd samen in de stal.

 

 

Het dier van de maand november 2022

Hallo ,Ik ben Fee

 ik ben een kruising van een landgeit en een melkgeit. Dat was een “ongelukje’. Mijn vader was ontsnapt en kwam mijn moeder tegen. En dat was liefde op het eerste gezicht! 

Ik ben geboren op de kinderboerderij en heb ook nog een half zusje, Missy en een broertje. Mijn broertje woont ergens anders. Maar Missy woont ook op de boerderij, dus dat is best gezellig

Helaas overleed onze moeder vroeg. 

Missy en mijn broertje waren eigenlijk te jong om zonder moeder te zijn. Ik had destijds al zelf  2 babygeitjes en heb toen als grote zus de zorg voor Missy en mijn broertje op mij genomen.

Iedereen was vol bewondering dat ik dat deed. Maar dat doe je toch voor je familie en zeker als grote zus!

Weet je dat ik heel goed kan springen! Een hek van 1 meter hoog is geen probleem voorbij Sommig medewerkers van de kinderboerderij noemen mij wel eens het paard, phfff ze weten niet beter.

 

 

Het dier van de maand oktober 2022

Je zult het misschien niet zeggen, maar ik ben nog geen jaar oud! Ik ben in april geboren en zoals je kunt zien ben ik goed gegroeid.

Toen ik werd geboren waren we een drieling. Dat was heel zwaar voor onze moeder Daantje. Daardoor had zij onvoldoende melk en zijn we met de fles groot gebracht.

Nu ben ik met mijn zusje Mi en mijn moeder op de kinderboerderij. Weet je hoe ik aan mijn naam Ré ben gekomen? Toen we werden geboren werden wij Do, Re en Mi genoemd.

 

 

Het dier van de maand september 2022

Hallo ik ben Simba ,

Ik ben een buitenkans kat.Ik ben op straat geboren samen met mijn broertjes en zusje. Wij hebben 5 maanden samen met onze moeder op straat gezworven.

De mensen hebben ons zien lopen en dit aan de dierenbescherming gemeld. Zij hebben het doorgegeven aan Zwerfkatten Geluk Breda . Die hebben ons gevangen met speciale kooien waarin zij lekkere hapjes hadden gedaan, want tja we hadden best een beetje honger.

Wij zijn toen bij de dierenbescherming terecht gekomen en daar hebben ze ons heel goed geholpen om gezond te worden. Wel moesten wij naar de dierenarts om te zorgen dat we geen kleintjes meer konden krijgen of maken. 

In het dierenopvangcentrum hebben ze gekeken of wij tam gemaakt konden worden. Nou dat zagen wij echt niet zitten dus elke keer als er iemand ons wilde bekijken of erger nog aanhalen, gaven we een blaasconcert en dreigden we met krabben en bijten. Zo hebben wij ze kunnen overtuigen dat wij niet tam konden worden en hebben zij gezocht naar een plek waar wij samen  buiten kunnen leven maar waar wij ook ook een slaapplekje hebben en eten krijgen. Zo zijn wij op de kinderboerderij gekomen.

Maar ik heb het opvangcentrum goed voor de gek gehouden hoor. Ik ben nu de grootste schootkat van de kinderboerderij.  Ik probeer bij iedereen op schoot te kruipen om aangehaald te worden! Mijn broertjes en zusje durven ook steeds meer maar nog niet zoveel als ik. 

 

 

Het dier van de maand augustus 2022

Kunnen jullie het dier van de maand vinden?Ja, daar midden in de roos; een honingbij.De bijen van kinderboerderij de Sik wonen in de bijenkasten. Ze staan in de omloop achter de weide van de schapen en de geiten. In de bijenkast wonen 3 soorten bijen; 1 koningin, heel veel werksters (vrouwtjes) en in de zomer ook darren(mannetjes).

Bijen zijn heel belangrijk voor de natuur. Zij brengen het stuifmeel van bloem tot bloem. Zo ontstaan er nieuwe planten, fruit (bijv appels, peren) en vruchten (aardbeien, bramen etc) .

Bijen eten nectar. Zij zuigen dit uit bloemen. Van de nectar maken ze honing. De honing stoppen ze in de honingraat als eten voor de winter. De verzorger van de bijen, de imker, haalt ook honing uit de kast om aan ons te verkopen. Dat wordt op De Sik gedaan door Breda Zoemt. Honing is lekker en gezond. Dus koop gerust een potje overheerlijke honing bij de Sik.

 

 

Het dier van de maand juli is Max 2022

Hallo ik ben Max de bok en woon sinds eind 2021 op de Sik. Daarvoor woonde ik in Sprang Capelle.  Dat was ook leuk, maar hier is het veel gezelliger.. Je kunt mij herkennen aan mijn bokkenpruik en mijn sik. Aan mijn horens kun je zien dat ik nog niet zo oud ben. Mijn horens groeien nu pas naar buiten. 

Ik ben een landgeit. dat is 1 van de oudste geitensoorten van Nederland. Ik kan goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden maar als het koud is of het regent dan ga ik lekker in de stal liggen.  Ik zit in een apart deel van de wei met mijn vriendjes Pip en Woezel.

 

 

 

Het dier van de maand juni is Dolf 2022

Dolf is een mannetjes schaap oftewel een ram. Hij is een kruising van twee rassen schapen, namelijk  een texelaar en een swiffer (nee niet die van de reclame!).

Na zijn geboorte  had zijn moeder niet voldoende melk en is Dolf groot gebracht met de fles. Dat is gebeurd op “De Kleine Hoeve”. Kort daarna is Dolf met zijn moeder verhuist naar De Sik. Inmiddels is Dolf al 12 jaar op de kinderboerderij.

Vorig jaar is zijn moeder overleden. Dus nu is Dolf het oudste schaap van de Kinderboerderij.